A vízi turizmus célcsoportjai

Általános iskolák felső tagozatos diákjai és középiskolások (10-18 évesek)
Fontos, hogy a vízi turizmus keretein belül, minél több gyerek tanulja meg a vízen járás képességét. Természetesen ennek egyik alapfeltétele a biztonságos úszás tudás elsajátítása. Ne vállaljunk kockázatot! Úszástudás hiányában és biztonságos mentőmellény nélkül ne vigyük tanulóinkat vízitúrára.
A túra során a gyerekek megtanulhatják a sátorozás alapismereteit, melyek között a sátorverés és ételkészítés során elsajátíthatják az önmagukról való gondoskodást, valamint a vízi közlekedés szabályait.
Egy-egy személyesen átélt vízitúra kiválóan alkalmas a természetbarát és környezetvédő magatartás nevelésére.
Folyóink mellett elhelyezkedő településeink, gyakran történelmi vagy közlekedés földrajzi szempontból is jelentősek. Ezek helyszínen történt meglátogatása során szerzett személyes élményekkel nem versenyezhet egyetlen iskolában eltöltött történelem vagy földrajz óra sem.
Anyagi szempontokat figyelembe véve, a vízitúrázás és sátorozás még mindig a költségkímélő osztálykirándulások körébe tartozik.
Végül, de nem utolsó sorban, a vízitúrázásnak van utánpótlást betöltő szerepe is. Számos példa bizonyítja, hogy van olyan válogatott magyar kajakos vagy kenus, aki még gyermekkorban, egy-egy vízitúra során lett a vízi sportok szerelmese, majd később eredményes élsportoló.

Főiskolás és egyetemi hallgatók, középkorú felnőttek (19- 40 évesek)
A statisztikák alapján ez az a korosztály, amely a legnagyobb arányban vesz részt vízitúrákon, baráti társaságok, családok, ill. munkahelyi szervezésű csapatépítő tréningek formájában. Ők azok, akik már bizonyos szintű kényelmi igényekkel vállalkoznak vízitúrákon való részvételre.
Ennek a korcsoportnak, különösen a hölgyeknek, jogos elvárásaik vannak az ellátással és szállással, de főként az infrastrukturális szolgáltatással kapcsolatban.

Külföldi vízitúrázók (20-50 évesek)
A Nemzetközi Tisza túrán, egyre növekvő számú résztvevők alapján, arra következtethetünk, hogy a magyar vizek iránt van érdeklődés. Ugyanakkor, ők a legigényesebb célcsoport, a legmagasabb elvárásokkal, de ők is költenek a legtöbbet itt tartózkodásuk ideje alatt. Megfelelő szintű infrastrukturális befektetéssel és színvonalas programok szervezésével számuk megsokszorozható, ami komoly bevételi forrása lehet a régiónak.

Hozzászólások

mood_bad
  • Nincs értékelés és hozzászólás.
  • chat
    Hozzászólás hozzáadása