Óbecse

A Tisza folyó jobb partján, Vajdaság szívében, 48 ezer hektár termékeny síksággal körbevéve található Óbecse község melynek központja Óbecse. Északról Ada községgel, nyugaton Kishegyes és Topolya, délen pedig Szenttamás és Zsablya községgel határos, keletre a Tisza folyó határolja be. Maga a város fenséges látványt nyújt a folyó mellett hosszan elnyúló sétányával, közvetlenül a város mellett. Maga a belváros tízpercnyi sétával elérhető a Tisza-parttól és a történelmi emlékeket őrző város várja a turistákat patinás épületeivel.
A községet Óbecse város, továbbá Péterréve, Bácsföldvár, Radičević, Mileševo, Drea és Pecesor települések alkotják, a lakosok száma mintegy 37.000. Óbecse multietnikus közegére jellemző emberi jogok tiszteletben tartása, a tolerancia, a másság megbecsülése és elfogadása, a tradíció és a hagyományok őrzése. A város lakosságának fele magyar és fele szerb anyanyelvű, akik szívvel-lékkel ragaszkodnak nemzeti hagyományaikhoz.
A természeti adottságoknak köszönhetően, a község területén rendkívül fejlett az intenzív mezőgazdaság – elsősorban a növénytermesztés és az állattenyésztés, így a legfontosabb gazdasági ágazat a mezőgazdaság. Ezek a tényezők hozzájárultak a feldolgozóipar fejlődéséhez is, bár az a kapacitásokhoz és lehetőségekhez mérten még mindig nem eléggé fejlett. Másrészről az évtizedek óta fennálló fém- és fafeldolgozó-, valamint textilipar a történelmileg ismert okok, a meglévő kapacitások nem kellő kihasználtsága, továbbá a nagy gyáriparok és a a kisipar közötti kapcsolat hiánya miatt stagnál. Biztató a helyi vállalkozók megerősödése és nagyobb jelenléte valamint az újonnan érkezett külföldi befektetők megjelenése az ipari övezetben, akik igen sok munkanélkülinek biztosítanak megélhetést, de az elvándorlás itt is észlelhető .
Óbecse község fejlődéshez reményeink szerint a jövőben a legeredményesebben hozzájáruló ágazat a turizmus. Mindamellett, hogy több történelmi látványosság színtere Óbecse és környéke, a multietnikus község éves szinten számos megemlékezés, kultúrrendezvény, zenei és népművészeti fesztivál, vetélkedő, verseny vagy sport eseménynek ad otthont (pl.Középiskolások Művészeti Vetélkedője, Májusi játékok nemzetközi gyermek és ifjúsági fesztivál, Zenei fesztivál a Fantaszt kastélyban, Óbecse éjjel- könnyűzenei fesztivál a fő téren, Nemzetközi Olt Taimer találkozó, Hagyományos Szent István nap és főzőverseny, Népművészeti fesztivál a Fokos zenekarral, Ricsaj, Kőketánc, Tanderbal-vízi fesztivál stb.) ezzel is gazdagítva az itt élők társadalmi életet és a határon átívelő testvérvárosi kapcsolatokat.
Jelen közös pályázatunk – az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program, lehetőséget ad Óbecse vízi turizmusának a fejlesztéséhez a Tisza folyó alsó szakaszán és projektpartnereinkkel -Csongrád város és Algyő község önkormányzatával új közös vízi turisztikai desztinációkkal gazdagítjuk és fejlesztjük a turisztikai lehetőségeket, vízi úton, vízitúrával, horgászturizmussal össze kötjük a Tisza parti városokat.

Dragan Tosity
Óbecse Község elnöke