Pályázatunkról

Projekt Neve: Határon átnyúló vízi turisztikai célpontok fejlesztése az Alsó Tisza szakaszon

Projekt mozaikszava: Tisa Water Tours

Projekt kód: HUSRB/1602/31/0051

Projekt időtartama: 01/05/2018-31/07/2019.

A Tisza, mint a határon átnyúló együttműködés szimbóluma, az egyik elsődleges ökoturisztikai desztináció, mind Magyarországon, mind Szerbiában. A folyó menti gazdag és egyedi természeti és kulturális örökség ellenére, napjainkban az elavult és elégtelen infrastruktúra miatt nem lehet kiaknázni a vízi turizmusban rejlő potenciált az Alsó-Tisza vidéken.

A projekt partnerek megalapozott pénzügyi, technikai kapacitással, humánerőforrással és projekt tapasztalattal rendelkeznek. Felismerték a régió idegenforgalmi és gazdasági fejlesztésének akadályát: nem lehet egységes határon átnyúló vízi turisztikai desztináció, míg a kikötők, megállók állapota és száma nem éri el a XXI. századi elvárásokat. A projekt célja a látogatószám és a tartózkodási idő növelése az Alsó-Tisza vidéken, egy határon átnyúló együttműködésre alapozott egységes vízi turisztikai desztináció létrehozásával.

A projekt partnerek egy új turisztikai terméket kívánnak létrehozni. Ennek érdekében infrastrukturális fejlesztésként Csongrádon, Algyőn és Óbecsén új kikötők kerülnek kialakításra. Ezen létesítményekhez kapcsolódnak a helyszíneken elhelyezett információs táblák, valamint közös vízitúra útvonal ajánlatok ily módón komplex szolgáltatási és vízi turisztikai hálózatot alkotva. A közös arculat, a három nyelvű interaktív kommunikációs eszközök – honlap, mobil applikáció, promóciós anyagok – hozzájárulnak a határon átnyúló vízi turizmus brand építéséhez.

A közös és helyi rendezvények (közös nyílt Tisza túra, különleges események) vonzza a turistákat emellett a transzfer és a hálózatépítő tevékenységek biztosítják a szolgáltatók bevonását. A projekt tiszteletben tartja az összes EU által megszabott horizontális elvet illetve összhangban van a regionális és nemzetközi turisztikai fejlesztési célokkal, szinergiát teremt a partner meglévő és leendő projektjeivel, amelyek a jövőbeli fejlesztések alapjaként szolgálnak.

Büdzsé: 588.176 EUR, kérvényezve további 499.950 EUR IPA alap